poniedziałek, 12 stycznia 2015

Prosty krem z czerwonej soczewicy

Poniżej przepis na bardzo prosty, ale pożywny krem z samej czerwonej soczewicy.

Składniki na porcję dla dwóch osób (2 bardzo gęste miski):
- szklanka czerwonej soczewicy,
- 2,5 szklanki wody,
- 2 łyżki masła (może być olej),
- przyprawy - możliwe różne wersje smakowe:

-> ostatnio: 3 ziarna ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 2 szczypty pieprzu, 1 szczypta papryki ostrej, 1 szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kminku, szczypta tymianku, majeranku, sól (ile potrzeba).
*  też np. wersja na ostro z curry, imbirem itd., tak naprawdę możemy nadać soczewicy smak, jaki lubimy.

Przygotowanie:

1. Soczewicę porządnie płukamy pod bieżącą wodą (można przelać wrzątkiem), wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy razem z masłem (tłuszcz jest nosicielem smaku), zielem angielskim i listkami laurowymi przez pół godziny.
2. Jeśli soczewica wchłonęła prawie całą wodę śmiało dodajemy chociaż pół szklanki, dodajemy resztę przypraw, wyławiamy listki laurowe i ziele angielskie.
3. Po przestudzeniu blendujemy soczewicę i przed podaniem ponownie podgrzewamy. Jeśli konsystencja jest dla nas za gęsta wystarczy dodać trochę wody (ja lubię gęstą).
4. Podajemy z grzankami.

Smacznego :)


2 komentarze :