wtorek, 9 grudnia 2014

Kasza jaglana z buraczanymi sznyclami i brukselką

Mój dzisiejszy obiad :)

Składniki (na 1 osobę):
1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
dwie garści brukselki (około 25 dkg),
2 łyżki sezamu
burgery z przepisu ze strony

Przygotowanie:
*Kaszę jaglaną dwa razy płuczemy wrzątkiem (porządnie - im lepiej tym będzie smaczniejsza), wrzucamy na ok. pół szklanki wrzącej wody doprawiamy szczyptą soli i tymianku, przykrywany pokrywką i około 15 min. gotujemy na wolnym ogniu ... po tym czasie woda powinna się wchłonąć i kasza powinna być ok. - można ją jeszcze ściągnąć z gazu i na chwilę pozostawić w garnku pod ścierką (zagarować :) ).
* brukselkę myjemy, czyścimy, obcinamy zbyt długie końce i usuwamy brzydkie listki, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy ok. 10-15 min. (w zależności od wielkości brukselki).
*Podgrzewamy burgery na patelni lub w piekarniku - te, które zjadłam dziś były prawie takie - jak z przepisu na blogu http://kwarek.blogspot.com/2014/11/buraczane-burgery.html, ale bez kaszy jaglanej (są wtedy delikatniejsze).
* sezam prażymy na patelni - uwaga atakuje ... można użyć słonecznika, albo innych prażonych ziaren.

Poniżej efekt ....


Smacznego ...

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz