środa, 3 grudnia 2014

Buraczana przekąska (pieczone talarki)

W myśl hasła "burak jest dobry na wszystko...."

Składniki:
- w zależności od zakładanej ilości - kilka buraków,
- olej,
- przyprawy do smaku: sól, zmielony kminek, pieprz, papryka słodka, granulowany czosnek

Przygotowanie:
- Buraki myjemy, obieramy i kroimy na wąskie talarki - najlepiej zetrzeć na boku tarki - tam jest taka część do ścierania na talarki.
- Talarki polewamy olejem i posypujemy przyprawami i mieszamy rękami tak by i olej i przyprawy rozprowadzić równomiernie.
- To wszystko kładziemy na tacce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min w piekarniku w temp. 180 stopni przy włączonym termo obiegu, aż buraki zmiękną i stracą dużo wody i będą w konsystencji przypominały chipsy.

Trochę zdjęć poniżej:


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz