sobota, 29 listopada 2014

Buraczane burgery


Nie wyobrażam sobie bez nich niskobudżetowej imprezy :)

Składniki:
2 szklanki drobno startych buraków,
półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
1 szklanka uprażonego słonecznika,
pół szklanki uprażonego sezamu,
1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
pół szklanki otrębów pszennych,
trochę pestek dyni (garść),
1/4 szklanki oleju,
4 łyżki mąki pszennej (żeby zlepić towarzystwo - jeśli ktoś nie może jeść- można próbować bez, ale są wtedy mniej stabilne),
2 ząbki czosnku (z wyciskacza),
3 łyżki sosu sojowego (jest bardzo ważny),
sól, pieprz, papryka słodka do smaku, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka kminku.
1 jajko, lub substytut (tzn. mielone siemię lniane zalane wodą letnią i doprowadzone do konsystencji galarety)
Przygotowanie:
to wszystko mieszamy i formujemy płaskie kotleciki, wkładamy do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni na każdej stronie po ok. 25 min. (ale warto sprawdzić przed wyciągnięciem, czy buraki się upiekły).

Poniżej krótka fotorelacja...




Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz