poniedziałek, 24 listopada 2014

Gryczana tarta ze szpinakiem

Coś dla wielbicieli gryki.

Składniki ciasta:
300 g mąki gryczanej,
150 g margaryny albo oleju roślinnego,
1 jajko,
10 g proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 szczypty kminku (ciasto ma z nim ciekawszy smak),
woda (odpowiednia ilość dla właściwej konsystencji w czasie ugniatania).
 
Składniki "farszu":

opakowanie szpinaku (najlepiej liści),
trochę oleju,
ser (w zależności od upodobań: żółty dojrzewający, pleśniowy, biały, bundz)
(sama średnio toleruje sery w ogóle, dlatego od jakiegoś czasu jeśli już używać sera to jest to bundz owczy ze Starego Kleparza w Krakowie - polecam ... teraz niestety jesień, więc trzeba się zadowolić krowim),
pieprz, czosnek, papryka - do smaku.

Przygotowanie:
ciasto gnieciemy do właściwej konsystencji (jak już sobie nie radzę dodaję trochę mąki pszennej), składniki farszu smażymy na patelni, ser dodajemy na końcu. Odnośnie czosnku- można go podsmażyć zanim wrzucimy na patelnie szpinak - ma inny aromat.

Ciastem wykładamy formę i podpiekamy chwilę (10 min.) w piekarniku o temp. 200 stopni (trochę ciasta zostawiamy na wierzch), następnie wykładamy farsz, na górze robimy kratkę i pieczmy jakieś 20 min.


Produkt finalny poniżej...

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz