czwartek, 6 listopada 2014

Aromatyczny pasztet z białej fasoli


Jest pyszny, aromatyczny, niesamowity i prosty.
Na imprezach znika w mgnieniu oka.

Składniki na foremkę na chleb:

3 szklanki białej fasoli (już ugotowanej)
2 cebule (spore, pokrojone w talarki)
1 jabłko (drobno pokrojone)
7 łyżek zmielonych płatków owsianych
garść ziaren słonecznika
garść otrębów pszennych
3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczka tymianku
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
łyżeczka kminku
2 ząbki czosnku
łyżeczka musztardy
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz, papryka słodka - do smaku

Przygotowanie:

-> Cebulę smażymy z jabłkiem na oleju (w sumie każdym: ja staram się smażyć na oleju ryżowym - ma wysoką temperaturę dymienia) - cebula ma się zeszklić, a jabłko ma być miękkie.
-> Gdy powyższe wystygnie dodajemy to do fasoli w naczyniu, które daje możliwość wygodnego blendowania.
-> Dodajemy resztę składników w tym olej (można zostawić trochę słonecznika do posypania pasztetu)
-> Wszystko razem blendujemy na gładką masę i przelewamy do foremki na pasztet posmarowanej  olejem foremki i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około godzinę (zależy od piekarnika) - byle nie spalił się za bardzo wierzch.

Poniżej efekt ....

 
Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz