Świetna przekąska na np. całodniowe zajęcia na uczelni. Dobra na ciepło, jak i na zimo. Sama i z dodatkami.
Składniki:
- opakowanie szpinaku,
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki słonecznika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- olej do smażenia,
- przyprawy - mniej więcej: 5 szczypt pieprzu, 3 ząbki czosnku, 3 szczypty czerwonej papryki, sól do smaku. To wersja lekko aromatyczna - można dodać więcej przypraw.
Przygotowanie:
1. Szpinak podsmażamy z przyprawami i studzimy.
2. Resztę składników dodajmy do szpinaku i powinnyśmy uzyskać ciasto trochę bardziej gęste od naleśnikowego.
3. Na rozgrzaną patelnie kładziemy 2 łyżki ciasta na każdy placuszek. Smażymy do zarumienienia na każdej stronie.
Smacznego :)
poniedziałek, 26 stycznia 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
OdpowiedzUsuń