poniedziałek, 19 stycznia 2015

Cannelloni ze szpinakiem

Z cyklu makaronowa rozpusta raz w miesiącu :)
Przepis z opakowania makaronu uprościłam, jak umiałam.

Składniki:
- 1 opakowania makaronu (20 dkg),
- 2 opakowania mrożonego szpinaku,
- 2 duże pomidory,
- oliwa,
- 30 dkg sera żółtego (może też być pleśniowy, biały - według upodobań i możliwości),
- 6 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona, a do sosu dodatkowo szczypta tymianku, bazylii i oregano.

Przygotowanie:
1. szpinak smażymy ma oliwie dodając 4 ząbki wyciśniętego czosnku, soli, pieprzu, papryki suszonej aż będzie miękką, lekko wilgotną masą. Pod koniec dodajemy połowę sera (startego).
2. Sos z pomidorów uzyskujemy obierając pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem), krojąc je drobną i smażąc na oliwie z pozostałym czosnkiem i przyprawami (tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka) dopóki nie rozpadną. Wtedy sos z grudkami pomidorów blendujemy lub przecieramy na sitku.
3. Kiedy już mamy powyższe składniki:
- 1/4 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego,
- rurki makaronu (surowe) nadziewamy szczelnie szpinakiem (musi wypełniać rurki po same krawędzie, tam gdzie go nie będzie makaron nie zmięknie) jedna po drugiej i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- ułożone rurki polewamy resztą sosu (każda rurka musi go trochę "złapać") i posypujemy resztą sera.
4. Naczynie żaroodporne zamykamy i wkładamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na około 45 min. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę.
5. W trakcie pieczenia obserwujemy sos - jeśli się wchłonie przed końcem pieczenia - dolewamy jeszcze na dno wody - makaron wszystko wchłonie - w zależności od rodzaju makaronu może być potrzebna różna ilość sosu.

Poniżej efekt (trochę mniejsza porcja). Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz