środa, 21 stycznia 2015

Delikatna pasta z ciecierzycy

Poniżej przepis może mało odkrywczy, ale uniwersalny i prosty.
Ta pasta do pieczywa jest minimalnie doprawiona, nie przykrywa smaku innych dodatków do pieczywa, takich jak wędliny, sery itd.

Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (1 szklanka gotowanej w domu),
- 2 łyżki oliwy,
- 1/2 ząbka czosnku,
- szczypta soli,
- duża szczypta pieprzu i czerwonej słodkiej papryki

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę płukamy przegotowaną wodą,
2. Dodajemy do niej pozostałe składniki i blendujemy na bardzo gładką masę- potrwa to w zależności od blendera (u mnie to 2 min)
3. W trakcie może się okazać, że trzeba dodać trochę oliwy.
4. Całość pakujemy do słoika.

Smacznego :)

2 komentarze :