piątek, 23 stycznia 2015

Kminkowy indyk + kasza jęczmienna + marchewka z jabłkiem = obiad

Trochę smaków z dzieciństwa :).

Składnik (2 porcje):
- pół szklanki kaszy jęczmiennej średniej,
- 30 dkg piersi indyka (oczywiście ilość zależy od apatytów),
- 2 marchewki,
- pół jabłka,
- mała cebula,
- olej,
- przyprawy: 3 łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek.

Przygotowanie:
1. Kaszę jęczmienną dokładnie płukamy i wrzucamy na 1 szklankę lekko osolonej gotującej się wody. Następnie gotujemy ją ok. 15 min. pod przykryciem, na wolnym ogniu, pilnując by nie wykipiała. Po tym czasie powinna wchłonąć całą wodę i być sypka.
2. Pierś z indyka i cebulkę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie ze sporą ilością oleju, dodajemy przyprawy ( łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek do smaku). Wszystko razem smażmy do zarumienienia indyka tj. około 10 - 15 min.
3. Marchewkę i jabłko ścieramy na drobnych oczkach tarki, łączymy i dodajmy oleju (witaminy z marchewki nie wchłaniają się bez tłuszczu) i soku z cytryny.

Poniżej zdjęcie efektu. Smacznego :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz