wtorek, 3 lutego 2015

Fasolowe burgery z pieczarkami

Zdrowe, pyszne i ekonomiczne.

Składniki (na ok. 13 burgerów):
- 3 szklanki ugotowanej fasoli,
- 6 dużych pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki sezamu,
- 1/4 szklanki słonecznika,
- 1/2 szklanki otrębów pszennych (lub innych) albo siemienia lnianego mielonego,
- 1/4 szklanki oleju + trochę oleju do smażenia pieczarek z cebulą,
- przyprawy: płaska łyżeczka pieprzu, duża szczypta gałki muszkatołowej, łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej), łyżeczka majeranku, łyżeczka tymianku, 2 szczypty czerwonej papryki, można dodać pół łyżki sosu sojowego lub musztardy (nie zawsze to robię), sól do smaku według potrzeb.
ps. zawsze można sobie coś odpuścić np. sezam, albo słonecznik ;)...

Przygotowanie:
1. Fasolę blendujemy na gładką masę (nie musi być tak gładka jak w pastach do chleba),
2. Pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na patelni do zeszklenia (max. 10 min.)
3. Wszystkie składniki łączymy razem w sporej misce i dokładnie mieszamy.
4. Formujemy kotleciki i kładziemy na papierze do pieczenia.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni po ok. 20 min. na każdej stronie.

Smacznego :)


4 komentarze :