.. w panierce z siemienia lnianego.
Dzięki mące gryczanej krokiety są delikatne, a dzięki pszennej nie łamią się (co niestety dotyczy naleśników z samej mąki gryczanej).
Składniki (na ok. 13 krokietów):
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie szpinaku,
- trochę sera (5 dkg jakiegokolwiek)
- 5 ząbków czosku,
- sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
1. Ciasto na naleśniki otrzymujemy mieszając mąkę, wodę, mleko, 1 jajko (ja to robię trzepaczką do ciasta), dodaję też soli, papryki, pieprzu (ciasto ma wtedy też delikatny smak).
2. Farsz otrzymujemy podsmażając szpinak z drobno pokrojonym czosnkiem, pieprzem i papryką oraz solą (ilość przypraw zależy od naszego smaku, ale przynajmniej po kilka szczypt powinno wylądować w szpinaku).
3. Naleśniki smażymy wylewając ilość ciasta z małej chochelki na patelnie lekko nasmarowaną tłuszczem i zarumieniamy z obu stron. Pozostawiamy do wystudzenia.
4. Krokiety uzyskujemy kładąc farsz w centrum naleśnika, następnie zaginając brzegi z prawej i lewej strony naleśnika, a zawijając go z góry do dołu.
5. Następnie rozbijamy drugie jajko, dodajemy trochę mleka, mieszamy widelcem był było jednolite i zwinięte naleśniki w nim obtaczamy, a następnie obtaczamy w siemieniu.
6. Takie krokiety następnie zarumieniamy szybko podsmażając na patelni.
Smacznego :)
poniedziałek, 9 lutego 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
świetny przepis na krokiety :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
dzięki :)
Usuń