Kiedy się uczę ....
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 75 ml oleju,
- pół szklanki mleka lub wody,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczania,
- 25 g kakao
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Powyższe składniki mieszamy. W pierwszej kolejności suche, potem dodajemy mokre.
2. Uzyskaną gładką masę przelewamy do foremki posmarowanej tłuszczem.
2. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 min.
Uzyskujemy bardzo ciemne ciasto, które najlepiej jest jeść np. z dżemem mailowym własnej produkcji. Jest bardzo kakaowe, jak gorzka czekolada :) i ma dużo magnezu.
Jest fajne też dlatego, że można je zamrozić w kawałkach ... nie trzeba na hura jeść całego ciasta w dwa dni.
Smacznego :)
piątek, 6 lutego 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
sesja trwa, więc wypróbujemy przepis
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych. blogspot.com
Dzięki, już byłam widziałam :) torcik z rambutanem wygląda bardzo apetycznie... :) pozdrawiam
UsuńNajpyszniejsze pyszności człowiek tworzy, gdy powinien się uczyć;)
OdpowiedzUsuńJest to prawda :) siedzę ... udaję, że się uczę i gotuję :)
Usuńpozdrawiam