piątek, 10 października 2014

Fasolowe sznycle :)

  
Uwielbiam je, wyglądają jak tradycyjne, a są aromatyczne i pachnące.
 
Składniki (przykładowe) na 6 sztuk:
 
- 3 szklanki białej fasoli,
- 2/3 szklanki otrębów pszennych do wsypania do masy
* na marginesie: otrębów pszennych używam w zasadzie do wszystkiego i wciąż znajduję im nowe zastosowania - mam ich niekończące się ilości z własnych upraw moich teściów - na wsi z dobrodziejstw otrębów korzysta głównie drób - otręby są składnikiem tzw. ospy (mieszanki złożonej ze świeżo zerwanych pokrzyw, ziemniaków, otrębów i ziaren). Ospę uwielbiają szczególnie gęsi - to ich nocny przysmak :),
- dwie, trzy garście płatków owsianych,
- 1/3 szklanki sezamu,
- 1/2 szklanki słonecznika,
- trochę siemienia lnianego,
- 1 jajko
* jeśli, ktoś nie może lub nie chce użyć jajka: można zastąpić je zmielonym siemieniem lnianym (3 łyżeczki) zalanym ciepłą wodą i już spęczniałym, można też zmielić trochę płatków owsianych, ale wtedy trzeba dodać do masy trochę wody.
- przyprawy: 1 łyżka majeranku, trochę pieprzu, soli, papryki, tymianku - do smaku
- trochę mąki jakiejkolwiek (jeśli konsystencja jest niestabilna).
 
Składniki są przykładowe, bo zawsze można coś zmienić - dodać innych pestek itd.
 
Przygotowanie:
Fasolę lekko blendujemy, dodajemy resztę składników i mieszamy.
Uformowane sznycelki obtaczamy w reszcie otrębów i smażymy ok. 15 min.
 
 
 
Podajemy oczywiście z kaszą jakąś :)
Smacznego.

1 komentarz :